


Club Idiot


Club Idiot maakt ogenschijnlijk onmogelijke kunstprojecten mogelijk
Club Idiot Kunstenaars
Sigmund de Jong, Beeldend kunstenaar / samenwerking sinds 2015
In zijn werk streeft Sigmund de Jong naar een geconcentreerd en helder beeld; vanuit een duidelijk concept komt hij tot actuele en uitgesproken werken.
Zijn werkwijze kenmerkt zich door een duidelijke structuur. Gevonden oplossingen worden constant geanalyseerd en ter discussie gesteld. Dit spanningsveld resulteert in concepten, zogenaamde 'Wall - Concepts' die zich blijven ontwikkelen door hun toepassing in verschillende architectonische situaties.
Komend vanuit een schilderkunstige achtergrond zijn een aantal voorwaarden sterk veranderd. De ruimte als geheel vormt nu het kader. Maatvoering, constructieve elementen, maar ook de licht-situatie staan aan de basis bij het maken van zijn keuzes. De gegeven (ruimtelijke) omstandigheden bepalen ‘waar’ en met 'welke' maatvoering een idee wordt uitgevoerd. Hierbij wordt de verf rechtstreeks op de wand aangebracht. Het ontstane werk ondergaat de formele context van de ruimte, is een toevoeging aan die ruimte en gaat daarmee een dialoog aan.
Naast de realisering van zgn. Wall Concepts houd Sigmund de Jong zich bezig met de doorontwikkeling van het ‘schilderij’ als zelfstandig ruimtelijk element.
Het monochroom niet als uiterste consequentie in het schilderkunstig denkproces, maar als 'moment van bijzondere kwaliteit' binnen het kader van de architectuur. Het gebruik van industriële materialen en verfsoorten, maar vooral de constructieve kwaliteit van een beeld, vormen hierbij het belangrijkste uitgangspunt.
ā
Het proces om tot een kleurkeuze te komen is in tegenstelling tot vorm en lijnvoering bewust minder uitgekristalliseerd. Ingetogen grijzen worden aangevuld of afgewisseld met een felle kleurstelling. Vaak ook wordt het concept in meerdere varianten uitgevoerd. De impact van een werk kan hierdoor van heel bescheiden tot zeer nadrukkelijk zijn.
ā
Het naar zichzelf verwijzende beeld vertegenwoordigt als taal een ideologisch maar ook spiritueel uitgangspunt. Diep geworteld in de Noord Europese schilderkunst, stimuleert en verscherpt het de beleving van licht, ruimte en tijd. Dit als onderdeel van ons bewustwordingsproces; soms als kritisch onafhankelijk commentaar, voor mij echter bovenal de materialisering van het geloof in schoonheid en kwaliteit.
ā
ā
ā
Dries Meddens, kunstenaar en filmmaker / samenwerking sinds 2013
ā
Dries Meddens sluit in 2006 zijn ontwerpstudio en meubelmakerij in Brussel met één doel: meer tijd en minder verplichtingen. Eindelijk wil hij weer aandacht kunnen schenken aan zaken die hem écht bezighouden. Op het platteland van Zuidwest-Frankrijk vindt hij hiervoor de ideale plek. In de luwte observeert hij de geijkte paden, om uiteindelijk zijn eigen weg weer te vinden. Een rijke voedingsbodem voor nieuwe ideeën is de wijngaard die hij aanplant. Hij vindt rust tijdens het snoeien, voelt blijdschap na een goede oogst en lijdt leerzame nederlagen als de natuur toch sterker blijkt te zijn. Het geeft hem de moed om de confrontatie met zichzelf en zijn verleden aan te gaan.
De zoektocht die volgt, legt hij voor de buitenwereld vast met de filmcamera. Tijdens het maakproces ontdekt Dries gaandeweg de innerlijke noodzaak van zijn korte film CIEL. Hij stuit op dezelfde energie die hij zo goed heeft leren kennen in de wijngaard. Ook daar is de natuur de baas en de mens slechts toeschouwer. De filmer en zoeker geven zich over aan intuïtieve krachten, terwijl Dries als buitenstaander rust, snoeit, opbloeit, nederlagen incasseert en oogst. Het eindresultaat heeft Dries niet alleen voor zichzelf gemaakt. CIEL is er om gedeeld te worden. Net als de druiven in zijn wijngaard. Jaarlijks is er, in principe, de oogst van 'Idiot du Village', de door Dries Meddens geproduceerde wijn.
ā
ā





